De leukste kerstmarkten in (en net buiten) BelgiëGeniet van de winterse gezelligheid!

Eindejaar is simpelweg niet compleet zonder een bezoekje aan een sfeervolle kerstmarkt. In het hele land worden vanaf begin december houten stalletjes in elkaar getimmerd op de tonen van ‘Jingle Bells’, om de kerstdagen extra gezellig in te zetten. Maar ook net over de grens, zijn er enkele prachtige kerstmarkten die om een bezoekje smeken. Wij zetten enkele aanraders op een rij.

Kerstmarkt

De grootste: Brussel

De Brusselaars gaan er prat op dat je in hun stad de grootste en beste kerstmarkt van België vindt. En eerlijk is eerlijk, qua oppervlakte kunnen er weinig kerstmarkten tippen aan Winterpret in de Europese hoofdstad. Het hart van de stad wordt steevast ingepalmd door kraampjes met heerlijk geurende delicatessen, maar je vindt er ook een reuzenrad, een enorme schaatspiste, klank- en lichtspelen en allerlei festiviteiten rond 400 jaar Manneken Pis. De enorme kerstboom op de Grote Markt moet je uiteraard gezien hebben, net zoals The Dome, een unieke hightech installatie in 360° waarin films en diverse voorstellingen worden getoond.

Winter in Antwerpen

Antwerpen hoeft nauwelijks onder te doen voor Brussel, met een kerstmarkt die over verschillende plekken in de binnenstad verspreid is. Van het Steenplein aan de Scheldekaaien slingert Winter in Antwerpen over de Suikerrui naar de Groenplaats en de Grote Markt, waar radiozender Joe voor de gelegenheid het Joe Christmas House heeft opgebouwd. De grote ijspiste garandeert schaatsplezier voor jong en oud, en je ontdekt er ook een escape room, een VR Dome en een digitale wensenmuur. En wie geen genoeg krijgt van de winterpret, kan tot eind februari ook naar Club Cabane Winter Edition, het gezellige winterdorp aan de Jachthavenweg op Linkeroever.

Winterland in Hasselt

De Limburgse hotspot voor kerstliefhebbers ligt in Hasselt, waar Winterland steevast het Kolonel Dusartplein inpalmt. Deze kerstmarkt is veel meer dan een traditionele markt. Je kan er namelijk ook griezelen in Santa’s Ghost Villa, een adrenalinerush beleven op de grote La Suisse glijbaan, een kijkje nemen in het huis van de kerstman of de dansvloer onveilig maken in de sfeervolle Spiegeltent. Op vrijdagavond organiseert Winterland afterwork party’s en je kan er zelfs salsa of country dansen.

Lekker Luxemburgs

Voor de gezelligste kerstmarkt van het Groothertogdom Luxemburg, moet je in Luxemburg-Stad zijn. Op de Place d'Armes en de Place de la Constitution, allebei midden in de bruisende winkelzone van de stad, zorgen tientallen stalletjes voor een typisch Luxemburgse kerstsfeer. Laat je verrassen door het unieke karakter van deze bijzondere stad en proef er van de vele lokale lekkernijen. Wie graag een origineel souvenir uitkiest, staat dankzij het enorme aanbod voor een verscheurende keuze.

Kies eens voor Keulen

Waarom je kerstinkopen dit jaar niet in Keulen doen? De stad aan de Rijn is in december, wanneer een van de grootste kerstmarkten van Europa er neerstrijkt, zeker een bezoekje waard. De markt strekt zich uit over maar liefst zeven pleinen, met de Neumarkt, de Altermarkt en de Rudolfplatz als belangrijkste trekpleisters. De beroemde Dom die uitkijkt over de gezellige binnenstad, maakt het geheel nog wat indrukwekkender.

Merry Christmas from London!

Zolang je makkelijk enkele dagen naar het Verenigd Koninkrijk kan reizen, is er eigenlijk geen excuus om de Londense sfeer niet te gaan opsnuiven. Rond het London Eye reuzenrad kun je tijdens de kerstdagen lekker verdwalen in een sprookjesachtige wintermarkt, met een uitzicht op de Big Ben. Maar dat is lang niet alles, want ook in de andere delen van de stad is het een en al Kerstmis. Niet te missen zijn het wereldberoemde warenhuis Harrods en het spectaculaire Hyde Park Winter Wonderland, waar spectaculaire shows zoals Paddington™ On Ice op het programma staan!