Zien en gezien worden in de herfstVeilig het najaar in met deze tips

Nu de dagen korter en korter worden, is het belangrijk dat je duidelijk zichtbaar blijft in het verkeer. Goed zien en gezien worden, is de basis van een vlot en veilig najaar.

De zon laat zich elke dag minder en minder zien, en dat heeft heel wat impact op onze rol in het verkeer. Een lage zon kan bestuurders immers verblinden, fietsers en voetgangers worden minder zichtbaar door de duisternis en mist kan de zichtbaarheid nog verder beperken. Statistieken laten dan ook een piek aan ongevallen zien in oktober en november. Heelhuids de herfst door? Met deze tips beperk je de kans op een ongeval tot een minimum.

Stap 1: je autolampen doorlichten

Goed zien, begint met goede verlichting. Laat daarom in het najaar de lichten van je Opel checken en afstellen, zodat ze je probleemloos door de donkere herfst en winter loodsen. Je kan zelf je voor- en achterlichten regelmatig proper maken, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. Controleer ook af en toe de werking van al je verschillende lichten, door ze te testen voor een muur of een glazen wand.

Stap 2: een heldere blik

Goed werkende lichten zijn essentieel voor een goed zicht op de weg, maar zolang je voorruit niet proper is heb je er bitter weinig aan. Maak daarom je ruiten regelmatig proper. Schone ramen zullen immers minder snel vocht opnemen, wat het risico op ijzel aan de buitenkant en vervelende condensatie aan de binnenkant verkleint. Ook propere ruitenwissers kunnen je heel wat ellende besparen. De combinatie van vuile vegen en een laagstaande zon, is immers rampzalig voor een helder vizier.

Sta je ’s ochtends klaar om te vertrekken? Dan mag de verwarming op volle kracht en de airco helemaal open. De vochtigheid in de lucht zal zo sneller verdwijnen en dat verkleint de kans op condensatie. Extra tip: breng met een doekje een dun laagje shampoo of schoonmaakmiddel aan op de voorruit. Zo krijgt condens nog minder kans!

Koud? Krabben!

Een aangevroren voorruit na een koude nacht? Da’s krabben geblazen! Tenzij je de ontdooispray RIWAX ICE EX gebruikt natuurlijk, die je bij je Opel dealer kan vinden. Deze spray maakt je ruiten in een wip ijzelvrij, maar je kan ‘m ook preventief gebruiken. Wat je echter beter niet kan doen, is warm water op de voorruit gieten. Daarmee verdwijnt ijzel weliswaar razendsnel, maar het enorme temperatuurverschil kan barsten in het glas veroorzaken. Wil je de ruit bedekken om ze te beschermen tegen de kou, kies dan voor een stevig karton of een geplastificeerde doek. Geen kranten of dun karton dus. Dat wordt immers nat en blijft aan de ruit kleven, wat je met nog veel meer gedoe opzadelt.

Met deze tips in het achterhoofd ben je klaar om met je Opel veilig de herfst- en wintermaanden te trotseren. Nog vragen over je lichten of de veiligheid van je Opel? Neem dan contact op met een Opel dealer in je buurt!